Kända spöken och spökplatser

Borgvattnets prästgård

Borgvattnets prästgård från 1800-talet i Jämtland är sedan tidigt 1970-tal ett sorts vandrarhem och kafé för spökjägare. Huset blev en riksangelägenhet på 1940-talet sedan prästen ­Erik Lindgren berättat om spökerierna.

Bland annat berättade han hur han hade kastats ur sin gungstol av en okänd kraft. Senare framträdde flera präster med andra kusliga historier, och besökare har berättat om steg i trappan, tavlor som följt dem med blicken och draperier som fladdrat. Men även ljudet av häftig gråt och tre damer som plötsligt uppenbarar sig i en soffa är andra historier som återberättas än i dag. Borgvattnets Prästgård lockar besökare från hela världen, bland annat teamet bakom amerikanska teveprogrammet "Ghost Hunters" liksom det svenska tv-programmet "Det okända".

 

Brita Bååt är ett av Sveriges mest kända påstådda spöken, och hon påstås gå igen på Engsö slott i Västerås. Hon sägs ha varit ond och kylig, och till och med ha drivit två män i en för tidig grav. Tre dagar före sin död ska hon ha gått rätt in i de dödas julotta.

 

Vita Frun på Stockholms slott skulle enligt folktron förebåda att någon i den kungliga familjen skulle dö. Hon lär vara högväxt och bär en vit sidenklänning, bara prasslet från hennes klänning hörs när hon närmar sig. Det finns flera teorier om vem hon var och varifrån hon kom. Senast hon påstods visa sig var 1920, när kronprinsessan Margareta låg för döden. Plötsligt halades flaggan på slottet på halv stång och en vakt som skulle se efter ska ha sett Vita Frun på taket. Två timmar efter händelsen avled kronprinsessan

 

Malmöhus eller Malmöhus slott är ett slott med medeltida anor beläget på Slottsholmen i Malmö. Det uppfördes mellan 1526 och 1539 och är därmed Nordens äldsta bevarade renässansslott, i dag en del av Malmö museer. 

Här kan man på nätterna höra en jamande katt som inte finns. Det sägs att spökkatten störde den fängslade skotske earlen av Bothwells sömn varje natt tills han blev galen. Som skydd mot spökena på slottet får man en dillkvist som håller gastarna borta. Enligt sägnen ligger det också en liten flicka som heter Johanna inmurad i väggen i fängelsetornet.
 
 

Bäckaskogs slott är ett slott i Kiaby socken i Kristianstads kommun. Slottet har en historia som sträcker sig från 1200-talet, då slottet var ett kloster. Idag är slottet hotell, restaurang och konferensanläggning.

Här sägs Karl XV:s häst, Shejk, som avlivades när kungen dog, galoppera på nätterna. Även spöket Elvira smyger omkring på slottet. Inger Lundin, som lett många guidningar i slottet har både sett och upplevt oförklarliga saker. I boken "Bland spöken och sägner på Bäckaskogs slott" berättar hon om spökerier både hon, personal och gäster som bott på slottet, upplevt. Hon säger att det finns övernaturliga saker i såväl slottet som parken.

 

Häringe slott

Slottet och ägorna utanför Stockholm har haft många ägare sedan Viking Sote först gjorde anspråk på Häringehalvön kring år 1000. Alla ägare har haft mer eller mindre storhetsvansinne, enorma utgifter och en förkärlek för dekadens, skandaler, glamour och party.

I dag drivs det som hotell av privat ägare. Sjöflygeln är slottets äldsta byggnad. Den byggdes av Greve Gustav Horn 1650 som privat bostad till hans familj så att de hade någonstans att bo medan träslottet ersattes av ett modernare stenslott. Gustav Horns son Axel dog endast två år gammal och ryktena säger att han vanvårdades av sina elaka guvernanter efter moderns död. Ibland spökar han här i Sjöflygeln, flera gäster har hört honom gråta, andra har känt hur ett iskallt barn krupit ned i deras säng. Han är ett sorgset men väldigt snällt spöke.
 
 

Svaneholms slott

Svaneholms slott, i dag museum, anses vara en av Skånes mer intressanta slottsanläggningar. Slottet uppfördes 1530 av danska riksrådet Mourids Jepsen Sparre och ligger i en vacker park vid Svaneholmssjön utanför Skurup. 

På slottet finns en utställning om de spöken som sägs hemsöka slottet, många är de som har haft spöklika upplevelser. Danska kungen Fredrik II ses ibland i slängkappa dansa i slottets musiksal letandes efter sin ungdomskärlek fröken Anne Hardenberg. Andra som har setts är vita frun – vitklädd med långa svarta lockar, grå munken som murades in i källarvalven men hjälper till att bära tunga drickbackar från källaren, vackra damen – en intrigmakerska som ska ha mördat sin man, håriga mannen – ligger under sängar och sträcker fram sina håriga armar, samt skytten som väcker folk med sina gevärsskott.

 

 

Ekenäs slott

Mitt i Östergötland och ett av Sveriges bäst bevarade 1600-talsslott, i dag ett privatägt museum. Greve Mauritz Vellingk ska ha gjort sig av med hemliga dokument och drängpojken som hjälpte honom blev därefter inmurad i ett källarrum för att hemligheten inte skulle komma ut. 

Det igenmurade rummet, som aldrig har öppnats, kallas för "Nisses håla". Det berättas att om utrymmet öppnas kommer en stor olycka att drabba både slottet och dess ägare. På hedersplatsen innanför slottsentrén sitter ett porträtt av "Hönsagumman" som sägs ha räddat slottet från fientligt anfall och därför blivit avporträtterad. Hon håller än i dag ett vakande öga på alla som kommer in i slottet. Grevinnan Maria Klingspor sägs besöka slottet än i dag, den 2 maj varje år, då hennes make Philip har namnsdag. Ögonvittnen säger sig ha sett henne resa sig ur sin grav på Örtomta kyrkogård och vandra till slottet. Slottets personal måste då alltid ha förberett med kakor i hennes syrum.
 
 

Sundbyholms slott

Under medeltiden var Sundbyholm klostergods och tillhörde Eskilstuna Johanniterkloster. Vid reformationen 1527 indrogs det till kronan. Företaget bedriver i dag konferens-, weekend-, festvånings- och restaurangverksamhet. 

För några år sedan besöktes slottet av ett medium som konstaterade att "Här finns bara snälla spöken". Slottets personal har bland annat sett spöken i vinkällaren efter en vikingamiddag; "En lång mörk gestalt helt svartklädd med en huva som skymde ansiktet". Flera personer, bland andra marknadschefen, har också berättat om känslan av oförklarlig närvaro som ständigt vilar över Sundbyholm. Dörrar som öppnas och stängs, nycklar som rasslar i öde salar, och dörrhandtag som dras ner av sig själva.
 
 

Gripsholms värdshus/slott

Omslutet av Mälarens vatten höjer sig Gripsholms slottstorn över småstadsidyllen Mariefred. Gripsholm är känt som Gustav Vasas slott. Han grundade slottet 1537. Gripsholms slott är ett av Sveriges äldsta värdshus omgivet av spökhistorier. 

Värdshuspersonalen har flera gånger upplevt saker nere i vinkällaren, vars golv är en del av ett gammalt kloster som en gång i tiden låg där. Men även i gästrum och i vissa lokaler händer märkliga saker om nätterna – stolar flyttas, låsta dörrar öppnas och släckta lampor tänds. Det sägs att det är de gamla munkarna som spökar. En nattportier beskriver spökena som "klädda i gråbruna munkvästar av filt och mörka luvor". Flera gäster har vaknat av att de har sett täcket röra på sig och känt att de blivit omstoppade "som ett litet barn".

 

Glimmingehus, Skåne

Glimmingehus är Sveriges äldst bevarade byggnad från medeltiden. Det finns massor med spökhistorier och sägner om Glimmingehus som gjort det till Sveriges spökställe nummer ett. Bland annat så sägs det att det murades in en ung jungfru i väggarna på borgen och att det stryker omkring en svart hund runt vallgraven om nätterna. Det sägs att det är en före detta slottsherre som i djurgestalt straffas för sina synder.

 

Vadstena Klosterhotell

Vadstena Klosterhotell inrums i två av Sveriges äldsta byggnader. Heliga Birgittas Kloster från 1300-talet och Birger Jarls fursteplats från 1200-talet. Under medeltiden drevs en av byggnaderna som gästhem av klostret och det sägs att en det är en mycket sällskaplig gammal dam som spökar på klostret. Damen ska vara mycket pratglad, ibland lite ledsen och ha för vana att sätta sig vid sängkanten. Men det är inte allt, klosterhotellet har flera byggnader som sägs vara hemsökta.

I en annan av byggnaderna som tillhör klosterhotell är Slottsvillan, där har flera gäster fångat spökenas skuggor på bilder. Och i klostrets huvudbyggnad släcks och tänds lampor utan någon märkbar anledning och många gäster har upplevt att de inte kunnat låsa upp sina dörrar och upplevt att det är någon som håller emot på rummets insida.

 

Schefflerska Palatset, Stockholm

Schefflerska palatset, mer känt som Spökslottet, ligger på Drottninggatan 116 i centrala Stockholm och uppfördes på 1700-talet av köpmannen Hans Petter Scheffler. På 1800-talet började rykterna kring slottet uppstå som gav det namnet Spökslottet. Det sägs att under en period på 1700-talet bodde det en engelsk minister, Guy Dickens, i Schefflerska palatset och enligt sägner sägs det att han och hans familj lockade in människor från gatan för att öva sig på att halshugga.

Berättelserna om Spökslottet är många, bland annat sägs det att under slottet finns det stora underjordiska valv där man murat in människor och som gömmer stora skatter. Detta påstod professorn Vilhelm Erik Svedelius, som i sin ungdom hade arbetat som informatör åt familjen Lorich, dåvarande ägare av Spöksslottet.

En präst vid namn Humble försökte utföra en exorcist på spökslottet men den blev minst sagt misslyckad då Humle ska ha blivit slungad genom ett fönster och brutit ena benet och de dåvarande ägarna flyttade ut redan dagen därpå.

 

Kronobergs slott

Kronobergs slott, numera en ruin, ligger på en holme i Helgasjön fem kilometer norr om Växsjö. Det var biskopen Lars Michelson som 1444 lät uppföra ett stenhus på holmen i Helgasjön, dock förstördes huset av danskarna flera gånger under olika oroligheter och fejder. Sedan 1600-talet har slottet förfallit är nu bara en fyrkantig ruin.

För 500 år sedan bannlystes en präst från området då han blivit förälskad i en underskön jungfru. Kvinnan skall ha blivit så förkrossad att hon kastade sig ut genom ett av slottets torn, rakt ned i vattnet och dränkt sig. Under sommarnätter syns en vit vålnad vandra genom ruinerna, utstöta klagorop för att sedan kasta sig ut i vattnet.

 

Ängsö slott

Ängsö slott omnämns redan i mitten av 1100-talet men byggdes i dess nuvarande form på 1400-talet. På 1500-talet skänkte Arvid Posse Ängsö slott i morgongåva till sin maka Brita Bååt. Och enligt sägnerna så är det Brita som spökar på slottet. Klockan åtta på kvällen ska Brita gå med sina fötter släpandes genom kungarummet och in till stora salen.

Enligt legenden var hon en mycket elak person. Brita Bååt överlevde två män som hon drev till en förtidig död. En julaftonskväll bad Brita kammarpigan att väcka henne tidigt så att hon skulle hinna till julottan. När hon vaknade såg hon ut genom fönstret och märkte att det lyste i Ängsö kyrka som ligger intill slottet. Hon trodde att kammarpigan hade glömt att väcka henne, och skyndade sig till kyrkan i tron att julottan hade börjat. När hon öppnade dörren till kyrkan mötte hon en massa benrangel som höll mässa i kyrkan. Två vålnader (förmodligen hennes döda män) anföll henne. Den ene slängde med värjan som träffade Brita Bååts slöja och den andre slängde en stor sten som missade henne. Chocken gjorde att hon svimmade och tre dagar senare var hon död. Värjan finns fortfarande i kyrkan och den stora stenen är inmurad i kyrkogårdsmuren. Stenen kallas blodstenen. En bit av den avskurna slöjan hänger på värjan i kyrkan.

 

Hjortsberga prästgård

Det sägs att Hjortberga Prästgård är så hemsökt att inte ens hästarna från den närliggande ridskolan vågar passera huset. På 80-talet berättade den dåvarande prästen att han hört barnskrik i huset, sett kvinnliga vålnader i trappan och att böcker mystiskt ramlade hur bokhyllorna i tomma rum.

på 1700-talet bodde det i en präst i Hjortsberga som förälskat sig i en femtonårig flicka, hon ska ha dött i barnsäng sexton år gammal. Det sägs att Bengt Randolfson, prästen som bodde i gården på 80-talet, försökte driva ut andarna men att han inte lyckades och flyttade strax därefter ifrån gården. Sedan dess har ingen bott på Hjortsberga prästgård.

 

Örenäs slott

Örenäs slott stod klart 1918 och är Sveriges yngsta slott. Spöket som sägs spöka på Örenäs slott hamnade där av en minst sagt märklig anledning. Det sägs nämligen att den rike godägaren Valdorf von Dürendorff, som levde i Tyskland på 1600-talet och dog i en duellstrid, följde med (som spöke alltså) när familjen som bodde i hans gods i början av 1900-talet åkte på besök i Sverige och fick lägga till med båten vid Örenäs slott. Spöket von Dürendorff ska då har rymt ut ur kofferten och smugit upp mot slottet. Där ska hans vålnad befinna sig sedan dess och störts chans att få stöta på den tyske duellherren är på slottets tredje våning. Spöken kan inte bara gå genom väggar, de kan även gömma sig i koffertar och bosätta sig på andra slott.

 

Södertuna slott

Södertuna slott i Gnesta har anor från medeltiden men har byggts om mycket under både 1600 – och 1700-talet. Dock har slottet haft sin nuvarande form sedan 1800-talet. Slottet ligger på en holme i Frösjön och här ska det spöka ordentligt.

Det sägs att älskarinnan till en av de forna ägarna spökar i ett av rummen på Södertuna Slott. Hon fick aldrig vistas utanför sitt rum och fortfarande är hon inlåst där. Flera gäster, oberoende av varandra, som bott i rummet har upplevt konstiga saker. Många har sovit dåligt. Garderobsdörrar har öppnats och stängts. Vissa har skymtat en gråaktig skepnad, andra har fått obehagskänslor när de kommit in i rummet. Spöket visar sig framför allt för ensamma män som bor där. En morgon när personalen kom för att öppna slottet låg en man på parkbänken utanför slottet. Han hade inte vågat bo kvar i rummet under natten. Flera återkommande konferensledare vägrar bo där eftersom de varit med om konstiga saker i just det rummet.